Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Πέθανε η Γκιζέλα Ντάλι

Κηδεύτηκε χτες στη Νάξο η Γκιζέλα Ντάλι, η οποία έχασε την πολύχρονη μάχη της με τον καρκίνο το απόγευμα της Παρασκευής, στα εβδομήντα της χρόνια. Η Γκιζέλα Ντάλι ήταν μια χαρακτηριστική φιγούρα του ελληνικού κινηματογράφου στη δεκαπενταετία 1960-1975, γυρίζοντας περίπου σαράντα ταινίες. Στα πρώτα χρόνια έπαιξε ρόλους που θύμιζαν το πρότυπο που είχε καθιερώσει η Αλίκη Βουγιουκλάκη--αν και η Γκιζέλα Ντάλι δεν συνεργάστηκε με μεγάλες εταιρίες όπως η Φίνος Φιλμ--τόσο σε κωμωδίες όσο και σε μελό (για κάποιον λόγο μου έχει μείνει ιδιαίτερα το Όταν η μοίρα προστάζει που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Σταματόπουλος το 1964, όπου η Ντάλι παίζει το καλό κορίτσι της γειτονιάς, την Ηλιάνα--cult η σκηνή στην οποία όλη η γειτονιά με επικεφαλής τη Γεωργία Κορώνη και τη μικρούλα Ρένα Παγκράτη τής τραγουδούν το ομότιτλο τραγούδι...). 
(από το διαδικτυακό βιβλιοπωλείο www.bibliopolio.gr)

Σύντομα όμως καθιερώθηκε ως ένα από τα sex symbols του ελληνικού σινεμά: χαρακτηριστική η σκηνή της ταινίας Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης του Αλέκου Σακελλάριου (1964) όπου αναστατώνει τον φωτογράφο Θανάση Βέγγο.

Άλλες χαρακτηριστικές ταινίες της: Η Μπέτυ παντρεύεται, Η Ελληνίδα και ο έρωτας, Τρία κορίτσια από το Αμέρικα. Από αυτή την τελευταία ταινία, που σκηνοθέτησε ο τότε σύζυγος της Γκιζέλας Ντάλι Ντίμης Δαδήρας, η φίλη Χρονοστιβάδα έχει ανεβάσει στο youtube ένα τραγούδι των Γιώργου Κατσαρού-Απόλλωνα Γαβριηλίδη:

Σε ό,τι αφορά τη  θεατρική της σταδιοδρομία, η Γκιζέλα Ντάλι έπαιξε κυρίως σε επιθεωρήσεις. Σε μια από αυτές συναντήθηκε και με τη Ρένα Βλαχοπούλου: το καλοκαίρι του 1970, στο θέατρο Εθνικού Κήπου παρουσιάζεται το Έρχονται δεν έρχονται των Κώστα Νικολαΐδη-Ηλία Λυμπερόπουλου-Γιώργου Μουζάκη, από τον θίασο Ρένας Βλαχοπούλου, Σταύρου Παράβα, Νινής Τζάνετ με σύμπαρξη Ελένης Προκοπίου-Γκιζέλας Ντάλι και χορευτικό Φώτη Μεταξόπουλου-Νάντιας Φοντάνα. Η επιθεώρηση εκείνη σπάει ταμία και ενοχλεί τη χουντική κυβέρνηση (ιδιαίτερα το θρυλικό νούμερο "Ντιρλαντά" που έπαιζε ο Σταύρος Παράβας) η οποία την επόμενη χρονιά δεν επιτρέπει στο κηποθέατρο να λειτουργήσει. Από το καλοκαίρι του '70 υπάρχει η ακόλουθη φωτογραφία με κάποιους από τους συντελεστές της παράστασης: Ρένα Βλαχοπούλου, Σταύρος Παράβας, οι τραγουδιστές Γιάννης Ντουνιάς και Γιώργος Νταλάρας και η Γκιζέλα Ντάλι που έλεγε τα καλύτερα λόγια για εκείνη τη συνεργασία της με τη Ρένα Βλαχοπούλου, όταν πέθανε η μεγάλη πρωταγωνίστρια το 2004.
 (Φωτογραφία από το βιβλίο Βίβα Ρένα, εκδ. Άγκυρα, 2002)

Στο πρώτο μισό της δεκαετίας του '70 η Γκιζέλα Ντάλι συμμετείχε σε αρκετές ταινίες του ερωτικού ελληνικού κινηματογράφου. Μια από αυτές, Η σπηλιά της αμαρτίας (συμπρωταγωνιστής της ο Γιώργος Μούτσιος) δημιούργησε αρκετό θόρυβο 15 χρόνια μετά την πρώτη προβολή της, όταν παιζόταν επανειλημμένα στο δορυφορικό κανάλι RTL (1990-91).


Τα τελευταία χρόνια της ζωής της η Γκιζέλα Ντάλι ζούσε στον επίγειο παράδεισό της, τη Νάξο, όπου αντιμετώπισε με θάρρος και υπομονή τον καρκίνο. Είχε εμφανιστεί σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές για να μιλήσει για τη δοκιμασία της κερδίζοντας τη συμπάθεια του κόσμου και δίνοντας κουράγιο με τη στάση της. Η Γκιζέλα Ντάλι των τελευταίων 30 χρόνων ήταν αρκετά διαφορετική από τις κοπέλες που ενσάρκωνε στις ταινίες της. Η Δέσποινα Γλέζου, που μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ Αθήνας και Νάξου, είχε την ευκαιρία να τη γνωρίσει καλά και μίλησε για εκείνην χτες στον Αντώνη Μποσκοΐτη:
Τα τελευταία τριάντα χρόνια που τη γνώριζα και κάναμε στενή παρέα, δεν υπήρχε βιβλίο λογοτεχνίας και ποίησης που να μην είχε πέσει στα χέρια της. Σα να ήθελε να μορφωθεί απότομα, μού φαινόταν η κοπέλα αυτή, ενοχικά σχεδόν για τα ανέμελα χρόνια που έζησε ως σταρ του σινεμά. Ποτέ δεν έχανε το χιούμορ της, αστειευόταν με το θάνατο που ολοένα την πλησίαζε και γι' αυτό της ανήκει επάξια ο χαρακτηρισμός του μαχητή της ζωής. Πριν μερικές εβδομάδες είχε τοποθετήσει ταμπέλα έξω απ' το κτήμα της που έλεγε να μην πλησιάζει κανείς, γιατί ήταν άρρωστη...

(Διαβάστε την πλήρη ανάρτηση του bosko για την Γκιζέλα Ντάλι εδώ)

1 σχόλιο:

Γιώργος είπε...

Αυτή η συναυλία υπάρχει άραγε στο αρχείο της ΕΡΑ;