Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Κερκυραϊκά αφιερώματα στη Ρένα Βλαχοπούλου

Η Κέρκυρα δεν ξεχνά τη Ρένα Βλαχοπούλου. Μετά την περσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Κέρκυρας να δοθεί το όνομά της σε δρόμο κοντά στο σπίτι της στη Δασιά, φέτος που συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τον θάνατό της διοργανώθηκαν δύο αφιερώματα στη μνήμη της. Δυστυχώς δεν έμαθα για αυτά πριν την πραγματοποίησή τους, ώστε να σας ενημερώσω από εδώ, αλλά έστω και τώρα νομίζω ότι είναι καλό να γράψω κάτι γι' αυτά, αφού τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να προβάλλονται...

Η αρχή έγινε στις 29 Ιουνίου, όταν η ομάδα Καντουνίστας της Κέρκυρας αποφάσισε να αναβιώσει το έθιμο του πλανόδιου κινηματογραφιστή στην πλατεία Αγίας Ελένης στο Καμπιέλο. Εκεί είχαν γυριστεί σκηνές από την Κόμησσα της Κέρκυρας και έτσι οι Καντουνίστας αποφάσισαν να προβάλουν εκεί την ταινία του Αλέκου Σακελλάριου με πρωταγωνίστρια φυσικά τη Ρένα Βλαχοπούλου!


Στόχος των Καντουνίστας ήταν να θυμίσει στον κόσμο τις εποχές "που στις γειτονιές και στις πλατείες παιζόταν η ταινία και ο καθένας έπαιρνε την καρεκλίτσα του και κατέβαινε να την απολαύσει κάτω από τον έναστρο ουρανό..."

Τα μέλη της ομάδας ετοίμασαν σπιτικό ποκ κορν, ενώ υπήρχαν ακόμα άφθονα μπουκάλια τσιτσιμπύρας για τον κόσμο. Άραγε ήξεραν τα μέλη της ομάδας και ο κόσμος που απολάμβανε το ποπ κορν ότι ήταν το αγαπημένο σνακ της Ρένας Βλαχοπούλου;


Πάντως αυτό που με γεμίζει χαρά είναι η... χαρά που  βλέπω στα πρόσωπα των θεατών, μικρών και μεγάλων, της ταινίας... Μπορεί η Κόμησσα της Κέρκυρας να έχει παιχτεί άπειρες φορές στην τηλεόραση, αλλά (όπως διαπίστωσα και στο πρόσφατη εκδήλωση για τη Ρένα στη Βάρκιζα) ο κόσμος συνεχίζει να απολαμβάνει τις ταινίες της--και η ομαδική θέασή τους μεγαλώνει τη χαρά...

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με τη συνεργασία της ΧΕΝ και της Κερκυραϊκής Σκηνής. Διαβάζω στην ιστοσελίδα των Καντουνίστας στo Facebook (από όπου προέρχονται οι φωτογραφίες και όπου υπάρχει και ένα σύντομο βιντεάκι από τη βραδιά, δείτε το εδώ) ότι συγκεντρώθηκαν περισσότερα από εκατό άτομα για την προβολή (που άρχισε στις 9.30 για να μη χάσει ο κόσμος τον αγώνα της Εθνικής μας ομάδας στο Μουντιάλ στις 11) και ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν την αναβίωση αυτού του εθίμου και σε άλλες περιοχές της Κέρκυρας. Καλή τους επιτυχία!



Η Ρένα, η Νόνικα Γαληνέα και ο ζωγράφος Χρήστος Βλαχόπουλος, ο αδελφός της Ρένας που πραγματοποίησε μια cameo εμφάνιση στην ταινία ως μανάβης...


Η δεύτερη εκδήλωση που διοργανώθηκε αυτές τις μέρες στο νησί των Φαιάκων για να τιμηθεί η μνήμη της Ρένας Βλαχοπούλου ήταν πρωτοβουλία του ελληνοαγγλικού βρεφονηπιακού σταθμού και νηπιαγωγείου Children's World που λειτουργεί στο Λιθάρι Ποταμού και στο Σολάρι. Στον προαύλιο χώρο του σταθμού στον Ποταμό διοργανώθηκε στις 18 Ιουλίου (που κατά σύμπτωση ήταν η επέτειος της βραδιάς που η Κερκυραία Ρένα ντεμπουτάρισε στην Αθήνα το 1940...) "μια βραδιά από τα παιδιά για τα παιδιά" που ήταν αφιερωμένη στη Ρένα Βλαχοπούλου.
Η βραδια είχε φιλανθρωπικό χαρακτήρα καθώς τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν από δωρέες αλλά και από την πώληση των προϊόντων που κατασκεύασαν τα παιδιά του σταθμού δόθηκε στο Κέντρο Ειδικής Αγωγής "Μέλισσα". 

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η ανηψιά της Ρένας, η γλυκύτατη κυρία Πόπη Βλαχοπούλου-Κούστα την οποία παρουσίασε στο κοινό ο ιδιοκτήτης του Children's World κ. Ιωάννης Σωτηριανός.

Για τη Ρένα Βλαχοπούλου μίλησε ο Βασίλης Κρουστάλλης, θεωρητικός του κινηματογράφου και διευθυντής του "Be There! Corfu Animation Festival". Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ομάδες παιδιών του σταθμού παρουσίασαν τραγούδια από ταινίες της Ρένας Βλαχοπούλου αλλά και από ταινίες του Disney.

Έτσι, τα παιδιά του νηπιαγωγείου δραματοποίησαν το αγαπημένο τραγούδι της Ρένας "Κέρκυρα" που έγραψαν ο Γιώργος Κατσαρός και ο Αλέκος Σακελλάριος χωρίς να φαντάζονται ότι μια μέρα θα γινόταν ο ανεπίσημος εθνικός ύμνος του νησιού.

Ενώ τα προνήπια τραγούδησαν το "Κοκορίκο" των ίδιων δημιουργών που μάλλον δεν φαντάζονταν ότι και αυτό τους το τραγούδι θα τραγουδιόταν σαράντα χρόνια μετά την πρώτη προβολή της ταινίας σε νηπιαγωγεία όλης της Ελλάδας.

Όλα τα παιδιά του σταθμού παρουσίασαν το "Έχω στενάχωρη καρδιά" του Μίμη Πλέσσα και του Γιάννη Δαλιανίδη.

Το κοινό απόλαυσε ακόμα τη Φιλαρμονική Άνω Κορακιάνας "Σπύρος Σαμάρας" που διηύθυνε ο μαέστρος Κώστας Ζερβόπουλος.

Συμμετείχε ακόμα η Παιδική Χορωδία της Ενορίας Κυνοπιαστών "Γαλιλαία" που διηύθυνε η Δήμητρα Καλογεροπούλου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν τέλος παιδιά από τη σχολή χορού Fuego της Μαρίας Τράκα.

Ο κόσμος απόλαυσε για άλλη μια φορά αγαπημένες μελωδίες, αλλά χαίρομαι ιδιαίτερα που τα παιδιά που συμμετείχαν στην εκδήλωση είχαν την ευκαρία από αυτή την τρυφερή ηλικία να γνωρίσουν τα τραγούδια της Ρένας Βλαχοπούλου. Μακάρι να γνωρίσουν καλύτερα την ίδια και το έργο της καθώς θα μεγαλώνουν!

Ευχαριστώ τον κ. Ιωάννη Σωτηριανό για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού από την εκδήλωση του Children's World.

Δεν υπάρχουν σχόλια: